fbpx

De Polyvagaal Theorie en de Helende Kracht van Paarden bij REMY4YOU

In de wereld van holistische gezondheid en therapieën zijn er talloze benaderingen om het welzijn van individuen te verbeteren. Een van de meest boeiende en veelbelovende theorieën die de laatste jaren veel aandacht heeft gekregen, is de Polyvagaal Theorie. Deze theorie, ontwikkeld door de Amerikaanse professor Stephen Porges, biedt inzicht in hoe het zenuwstelsel onze reacties op stress en sociale interacties reguleert.

Wat de Polyvagal Theorie zo bijzonder maakt, is dat het ons helpt begrijpen hoe ons autonome zenuwstelsel, dat bestaat uit de sympathische en parasympathische systemen, reageert op verschillende situaties. Een van de meest opmerkelijke toepassingen van deze theorie is te vinden in de wereld van therapie met paarden, met name bij REMY4YOU

De Polyvagaal Theorie in een Notendop

Om te begrijpen waarom de Polyvagaal Theorie zo relevant is voor therapie met paarden bij REMY4YOU, laten we eerst kort kijken naar de basisprincipes ervan:

De Vagus Zenuw: Dit is een belangrijke zenuw die betrokken is bij onze reacties op stress en veiligheid. Het heeft twee takken: de ventrale (onderste) en dorsale (bovenste) tak. De ventrale tak, ook wel bekend als de ‘sociale tak’, is verantwoordelijk voor ontspanning, connectie en sociaal gedrag.

De Drie Lagen van Reactie: De Polyvagaal Theorie stelt dat ons lichaam drie lagen van reactie heeft op stress en sociale interacties: vechten/veilige modus (veiligheid en sociale verbinding), bevriezen/verbinden (mobilisatie en waakzaamheid), en vechten/vluchten (mobilisatie en verdediging).

Paardencoaching bij REMY4YOU en de Polyvagaal Theorie

Bij REMY4YOU wordt de kracht van paarden ingezet om de principes van de Polyvagaal Theorie te integreren in coaching sessies. Hier zijn enkele redenen waarom deze benadering zo effectief is:

1. Paarden als Meesters van Lichaamstaal: Paarden zijn van nature gevoelig voor non-verbale signalen en lichaamstaal. Ze reageren sterk op de emotionele toestand van mensen en hebben de gave om subtiele veranderingen in ons autonome zenuwstelsel waar te nemen.

2. Het Creëren van Veilige Ruimtes: REMY4YOU biedt een natuurlijke omgeving waarin mensen zich vaak veilig en geaccepteerd voelen, wat kan bijdragen aan het activeren van de ventrale vagus en het bevorderen van ontspanning en sociale verbinding.

3. Zelfbewustzijn en Zelfregulatie: Door interactie met paarden kunnen mensen zich bewuster worden van hun eigen lichaamssignalen en emotionele reacties. Dit bewustzijn is essentieel voor het leren reguleren van stressreacties en het ontwikkelen van veerkracht.

Buitengewoon Positieve Resultaten bij REMY4YOU

Bij REMY4YOU hebben we gezien dat het integreren van de Polyvagaal Theorie in coaching sessies met paarden buitengewoon positieve resultaten oplevert. Cliënten ervaren vaak een diepgaande transformatie in hun welzijn en veerkracht. Deze benadering opent deuren naar een dieper begrip van hoe ons lichaam reageert op stress en hoe we veilige, helende omgevingen kunnen creëren om te groeien.

 

Als je meer wilt weten over REMY4YOU’s unieke aanpak en hoe de combinatie van de Polyvagaal Theorie en paardencoaching jou kan helpen op weg naar welzijn en persoonlijke groei, nodigen we je van harte uit om onze website verder te verkennen en contact met ons op te nemen voor meer informatie.

Wat kan ik voor u betekenen?

Mij lijkt het gaaf om samen aan de slag te gaan met datgeen wat u dwars zit. Bent u er ook klaar voor?